Ensemble

 

Ensemble Rupoli voert nieuwe stukken uit. Veelal zijn die stukken voor het ensemble geschreven. Ensemble Ruspoli speelt in kamermuziekbezetting van één tot  zestien musici, afhankelijk van de bezetting die nodig is voor de uitvoering van een bepaald werk: viool, altviool, cello, contrabas, dwarsfluit, klarinet, hoorn, piano, slagwerk, gitaar en basgitaar,  en de zangers sopraan en alt. In ritmisch complexere stukken in grote bezetting dirigeert Martin Buninga. De musici vinden het belangrijk om muziek van de eigen tijd uit te voeren. Dikwijls kan met de componist overlegd worden en is de componist aanwezig bij de repetities. Zo heeft het ensemble in de afgelopen vijftien jaar samenwerkt met vele componisten. 

Ensemble Ruspoli is in 2008 opgericht door Kees Hilhorst. In aanwezigheid van componist Lyell Cresswell en de ambassadeur van New Zeeland in Huis Velhorst vond het openingsconcert plaats met uitvoeringen van onder andere de stukken coor groot strijkorkest Pumpkin Massacre van Lyell Cresswell en Meditations on Michelangelo van Jack Body. Zie de afbeelding hieronder.

De concerten kenmerken zich door het enthousiasme van de musici.  De sfeer van de concerten is prettig en ontspannen.  Er heerst een opwinding over premières van niet eerder tot klinken gebrachte muziekstukken. De stijl van de muziek reflecteert de diversiteit van de huidige tijd: er is tonale en atonale muziek, van zeer precies voorgeschreven muziek tot geïmproviseerde.

De concerten vinden in eigen beheer plaats. Dat neemt niet weg dat het ensemble openstaat voor optredens elders. Ensemble Ruspoli is een groep professionele musici. De kern van Ensemble Ruspoli wordt gevormd door Kees Hilhorst en Hans Rijkmans, viool en altviool, Martin Buninga, dirigent, Tui Clark, klarinet, Dorien Verheijden, piano en zang, Nico Huijbregts, componist en zanger. Lucas Guitink zorgt voor de opnames van geluid en  film. Wouter Hilhorst maakt de illustraties. Hendrik Jan van Randen is organisator en stage-manager. Ensemble Ruspoli is een stichting en is gevestigd in Arnhem.